Voorkompesten

wat kan je doen als je gepest wordt?

Hieronder staan een aantal tips over wat je kunt doen als je gepest wordt.

Het is belangrijk om er iets van te zeggen. Anderen, de pester(s) moeten weten dat jij het niet leuk vindt.
Ga dus niet meelachen of doen alsof je het niet vervelend vindt.
Veel mensen beginnen hun reactie met ”Jij of je” als ze willen zeggen dat ze iets niet leuk vinden. Bijvoorbeeld: ”Je moet er mee kappen of je bent zelf een…”  Maar om het goed over te laten komen kan je beter met ”Ik” beginnen. Bijvoorbeeld: ”Ik vind het heel vervelend als je dat zegt”, of : “Ik heb er last van als je dat zegt, wil je daar mee ophouden”? Dan komt het voor degene die jou pest duidelijker over. Je veroordeelt de pester niet waardoor hij/zij zich aangesproken voelt en door zal gaan. Meestal is het niet handig om de ik-boodschap te zeggen als er meerdere mensen bij betrokken zijn en erbij staan. Je weet vast wel wie de hoofd pester is, benader die persoonlijk. Als je voelt dat je boodschap overkomt vraag dan of de hoofdpester het ook tegen de anderen zegt ermee op te houden om jou te kwetsen.
Zorg dat je een stevige houding hebt als je de Ik-boodschap geeft
(Recht staan, borst vooruit, hoofd omhoog en vooral oogcontact maken en houden). Als je hebt gezegd wat je wilt zeggen, wacht dan NIET op een reactie maar loop stevig weg.

Was het maar zo makkelijk, ieder geval staat op zich en er zijn zoveel factoren die een rol spelen dat bovenstaand recept lang niet altijd uitkomst zal bieden.

Wil je hulp bij het stoppen van pesten?

Stuur mij dan een berichtje met je e-mailadres of telefoonnummer dan kunnen we een afspraak maken en kan ik je helpen om zelf je probleem op te lossen. Denk niet dat je een watje bent en dat ze niet voor niets jou pesten. Schaam je niet dat je gepest wordt. Bedenk dat de meest pesters zelf een probleem hebben wat ze door te pesten proberen uit de weg te gaan. 

Wat kun je doen bij cyberpesten?

Het begint met geen aanleiding geven dus stuur nooit, nooit een nare tekst, foto, filmpje van een ander of van jezelf met wat voor app dan ook naar wie dan ook. 
Mocht je zelf door een ander lelijk benaderd worden, deel dit dan met een volwassene die je vertrouwt, je ouder(s) of je mentor of zorgcoördinator.
Raak je verstrikt in een appgroep die lelijke dingen zegt, blokkeer dan niet want dan veroordeel je de groep. Maak er een ik-boodschap van: ” Sorry ik vind dit niet tof, Ik doe hier niet aan mee” en beëindig dan je tekst, stap niet uit de groep, maar reageer ook niet meer.

Wil je hulp omdat je toch verstrikt bent geraakt in nare boodschappen, of toch iets hebt gepost wat je beter niet had kunnen doen, waar je spijt van hebt, of wat je niet aan je ouders durft te vertellen?

Stuur mij dan een berichtje met je emailadres of telefoonnummer  dan kunnen we een afspraak maken en kan ik je helpen om zelf je probleem op te lossen.

Ik zal nooit een actie ondernemen die jij niet weet of die niet met jou besproken is.

Discriminatie

Als je gepest wordt op grond van wie je bent bijvoorbeeld je huidskleur, uit welk land je komt of omdat je nou eenmaal anders bent op wat voor manier dan ook. Meld dit dan aan mij.

Ik zal nooit een actie ondernemen die jij niet weet of die niet met jou besproken is.