Voorkompesten

Wat kan je doen als je ziet dat er gepest wordt?

Veel mensen beginnen hun reactie met ”Jij of je” als ze willen zeggen dat ze iets niet leuk vinden. Bijvoorbeeld: ”Je moet er mee kappen of je bent zelf een…”  Maar om het goed over te laten komen kan je beter met ”Ik” beginnen. Veroordeel de pester niet op zijn gedrag, maar zeg wat je er van vindt. Bijvoorbeeld: ”ik begrijp niet waarom je dat zegt”; of ”ik vind het vervelend dat je zo over iemand praat”; ik weet dat je mensen verdrietig maakt of kwetst als je die woorden gebruikt.

Je moet wel heel stevig in je schoenen staan wil je zo’n pester aanspreken. Je houding hierbij is heel belangrijk: Recht staan, borst vooruit, hoofd omhoog en vooral oogcontact maken en houden.
Wat je altijd kan doen is aan je ouders, leerkracht of mentor het verhaal vertellen zodat die het aan mij door kunnen doorgeven. Dat kan volledige anoniem.

Ik zal nooit een actie ondernemen die jij niet weet of die niet met jou besproken is.